Rytmi

Keihäänheitto on rock´n rollia, tulista latinoa ja luolaihmisten rummutusta. Tasainen rytmi vauhdinotossa ta-da-da-da-da-da, tulinen samba heittovaiheessa taaa-da-da…da, loppuun alkukantainen karjaisu ja yleisön huuto.

Musiikki on toinen intohimoinen harrastukseni. Suunnilleen samoihin aikoihin keihäänheittourani alkutaipaleella, noin kaksitoistavuotiaana, alkoi innostus oman musiikin tekemiseen serkkuni Ekin kanssa. Musiikin keskellä olin kyllä kasvanut: Isäni oli aktiivinen kuoromies ja sukutilalla, jossa nyt asun, on aina soinut viulu, haitari ja huuliharppu. Isoäitini veli Oskari oli talon isäntä ja itseoppinut pelimanni. Maataloustöiden ohella hänen elämän sisältöön kuuluivat kossu ja musiikki. Itseoppinut olen minäkin. Deep Purplea, CCR:ää, Creamia, Dr. Feelgoodia, Bob Dylania, Juicea ja monia muita kuunnellen muodostui oman musiikkinäkemyksen dna. Ekin kanssa soiteltiin ja kiinnostuin omien biisien tekemisestä, erityisesti sanoituksista. Ensimmäiset omat biisit taisivat olla Caroline Blues ja Oh My Darling sekä Oskarin muistoa kunnioittaen Kansallisjuomalaulu! Minulle musiikin tekeminen jäi aktiiviseksi harrastukseksi, mutta Ekistä tuli ammattimuusikko. Käykääpä kuuntelemassa hänen uusi cd Eki Salmi GP ”Nightlife”.

Rytmi on olennainen osa keihäänheiton suoritusta, kuten koko elämää. Ihminen elää rytmissä: Sydämen lyönnit, hengitys, kävely. Yö- ja päivärytmi, vuodenajat, elämän kaari. Rytmi on säännönmukaista toistuvuutta, se on erilaisten elementtien ja osien muodostama kokonaisuus. Kuvataiteet, arkkitehtuuri, runous ja musiikki, kaikkien olennainen rakennusosa on rytmi, rytmiikka, elementtien keskinäinen suhde ja jaksottuminen kokonaisuuteen. Keihäänheitossa jokainen heittosuoritus on kuin elämä itsessään tai taideteos. Tasainen ja turvallinen alkuvauhti, kultaisen leikkauksen kohdalla tulinen heittosuoritus ja loppuhuipennuksena keihään lentoradan seuraaminen.

Keihään heittosuorituksessa erityisen tärkeätä on rytmin ja sen eri osien tarkka ajoitus. Ristiaskel pitää olla pitkä ja tuntua ikuisuudelta verrattuna sitä seuraavaan räjähtävän nopeaan heittovaiheeseen. Jos suorituksen jokin osa-alue ei pysy rytmissä, seurauksena on epäonnistunut suoritus ja pahimmassa tapauksessa loukkaantuminen. Mutta kun suoritus onnistuu täydellisesti, keihäs lähtee lentoon vaivattoman tuntuisesti, kuin itsestään. Ja lentää kauas. Sellaisen suorituksen metsästäminen on tavoitteena, mutta niin monen osatekijän summa, että sitä ei kovin usein heittäjä saa suoritetuksi.

Onnistuneen rytmin lisäksi suorituksen tempo pitää olla loppua kohti kiihtyvä. Tulisin hetki on ristiaskelen jälkeinen heittovaihe ja silloin pitää tapahtua räjähdys. Loppu on sitten pelkkää nautiskelua.